Una falsa Gestió Cívica: Pèrdua d’autonomía

Durant els pròxims mesos sortiran publicades les bases definitives del concurs per optar a la gestió cívica del Centre Cívic de les Corts, on diferents entitats de les Corts sortim afectades per aquest canvi de model. Aquest és el primer d’una sèrie d’articles que tenen coma finalitat donar el nostre punt de vista sobre quin model de gestió cívica està implantant l’ajuntament, com s’ha gestat aquest canvi i quins serveis s’hi veuen afectats.

La gestió cívica és un sistema de participació ciutadana per la qual una entitat sense ànim de lucre passa a gestionar un equipament o servei municipal. Això permet aconseguir una major implicació dels usuaris i dels teixits d’entitats dels barris. També permet una protecció i potenciació del tercer sector enfront l’empresa privada. Aquest canvi de model a les Corts s’emmarca en un compromís que el Govern de la ciutat de Barcelona va assumir en la comissió de Presidència del 15 de febrer del 2012 i se’n poden llegir els criteris a seguir en el document Conceptualització de la Gestió Cívica.  Aquest document va ser consensuat amb la Plataforma de Gestió Ciutadana i representa un avenç cap a la creació d’un marc normatiu que ha de donar cobertura a aquesta manera de gestionar serveis.

És el de les Corts un cas exemplar? De moment sembla que no. L’incompliment per part de l’Ajuntament dels seus propis documents, un procés portat en silenci, uns requisits encarats cap a cert tipus de fundacions i una unificació de serveis, fan pensar que aquest canvi busqui més un rentat d’imatge que una veritable participació.

Unificació de serveis

Dit això, és un bon moment per veure quins serveis engloba l’equipament amb una mica de deteniment. Fins ara, a l’edifici del Centre Cívic Dolors Masferrer hi ha conviscut un Punt d’Informació Juvenil (PIJ), un Punt d’Informació i Atenció a la Dona (PIAD), una Aula de Formació d’Adults, un Casal de Joves (CJ) i un Centre Cultural (CC) que fa a la vegada funció d’Auditori de districte. De tots aquests serveis, tant el PIAD com l’aula d’adults seguiran sent gestionats amb independència, ja que formen part d’àrees diferents de l’Ajuntament de la ciutat.

Espai Jovecardí

Activitats al servei per adolescents Jovecardí

Els canvis es donen en la resta de serveis; es passa a unificar la gestió (fins ara separada) del Centre Cívic i del Casal de Joves. D’altra banda, amb aquesta nova estructuració de serveis se separà la gestió de l’Espai d’Adolescents Jovecardí, que actualment es troba unificada amb el Casal de Joves i el PIJ, trencant un únic projecte educatiu en vàries entitats o empreses gestores. Després de les crítiques davant d’aquesta separació, la solució del Districte de les Corts ha estat afegir una clàusula, que apareixerà en el plec de condicions, en la que hi dirà que “l’entitat guanyadora del concurs ha de tenir en compte que pot haver-hi una possible modificació del contracte en relació a la inclusió del projecte Jovecardí”. Les entitats entenem que la clàusula no ens assegura el manteniment dels serveis unificats. De fet, se’ns ha assegurat que, d’inici, com a decisió del Regidor i el Gerent de les Corts, el projecte Jovecardí quedarà totalment desvinculat del concurs i per tant del projecte educatiu comú, trencant així un actual relleu generacional entre adolescents i joves del barri.

En resum, optar per adjuntar serveis és negatiu en dos aspectes:

1 .- L’un és que la gestió d’un Centre Cultural és diferent de la gestió d’un Casal de Joves i, malgrat s’amaguin sota la façana d’un sol equipament cultural, la competència en la gestió d’un no implica ser competent en la gestió de l’altre. Ja hem comentat que l’entitat ha de tenir experiència en el sector però, quin és aquest sector? El sector és, segons els tècnics redactors, el d’equipaments culturals ja siguin públics o privats. Això no porta implícit que les entitats concursants tinguin experiència tractant amb joves, o fomentant la participació al barri.

2- L’altre aspecte negatiu, és desaprofitar l’oportunitat que el teixit propi vagi agafant experiència en la gestió d’equipaments.  Seguint aquest raonament, és lògic pensar que les entitats del barri podrien començar gestionant un dels serveis i que, mica en mica, anirien guanyant experiència i capacitat econòmica per anar creixent i acabar gestionant tot l’equipament sencer. Apostar per unificar serveis serveix l’equipament en safata a uns altres tipus d’entitats deslligades del territori i de la gestió del dia a dia al barri.

Al llarg dels propers dies publicarem un nou article sobre com entenem que ha estat el procés participatiu per definir la nova gestió del Centre Cívic.


4 comments to Una falsa Gestió Cívica: Pèrdua d’autonomía

 • Hola
  El Kasal Jove de Roquetes i el Centre Cultural Ton i Guida comparteixen edifici.
  Els dos equipaments tenen model de gestió ciutadana (cívica) i estan gestionats cadascú per una entitat arrelada al territori i representativa. Treballen en xarxa.
  Són l’ associació juvenil Roket Project i la Plataforma Entitats Roquetes.
  Hi han models que funcionen fa anys. Podeu parlar amb elles que estaren encantades.
  Ànims!!

 • Per aclarir. És un mateix edifici amb dos projectes diferenciats. Els dos amb gestió ciutadana. I treballen en xarxa.

 • xavi9barris

  A títol informatiu.Tant Antoni Vives,regidor durant anys adscrit a Noubarris, i sobretot el vostre gerent Jose García Puga durant anys també gerent de Noubarris han de tenir molt clar el que és i no la gestió ciutadana. Si teniu
  capacitat de gestió, i que pel que dieu sembla ser que si,no ha d’haver problema,i millor que vosaltres ningú per saber que el projecte ha de ser conjunt. A 9barris hi han experiènciés de tots tipus. La que comenta Antonio Alcantara, i la PECA2 que gestiona un Casal de barri, un poliesportiu i dona cobertura a una xarxa d’entitats.

  En el vostre cas,la segregacio amb l’argument de sectorial, és una visió esviaixada i interessada per part ‘del Districte que no se a que respon. Els responsables equipaments no som gestors culturals, ens hi convertim.
  I torno a dir, que amb consens veïnal i associatiu més capacitat,endavant. La resta Milongas

 • plataforma

  Antonio i Xavi. Gràcies pels comentaris. Els projectes que comenteu són referents que ens semblen molt interessants. Ara estem en procés de conèixer models de gestió ciutadana així que no dubteu que farem ús dels vostres contactes. Antonio, el teu bloc ens sembla molt interessant, ja l’haviem vist alguna vegada.
  Xavi, sobre el que dius de la capacitat ho estem debatent internament, sempre hi ha pors, però poguem o no poguem gestionar l’equipament, volem denunciar el que creiem qué és una perversió del terme Gestió Cívica. Avui hem penjat el segon article que destapa les males maneres com s’ha iniciat el procés, i en breus acabarem amb l’últim article que denúncia els requisits del concurs, que al nostre entendre es dirigeix cap a un tipus de fundacions que poc tenen d’arrelades al territori.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>