Caminar i callar

 1Títol: Els Desposseïts
Autor: Szilárd Borbély
Editorial: Edicions del Periscopi
ISBN: 9788494173783

“He trencat un plat. Era el plat preferit de la mare. Abans formava part del joc de la vaixella. Un motiu de flors menudes en traçava les vores. Era l’última peça. La mare en tenia molta cura. No el podíem tocar. En compto els trossos. S’ha trencat en vint-i-nou trossos. El vint-i-nou no es pot dividir.”

Aquesta és la única novel·la d’aquest professor universitari, poeta, traductor i narrador natural d’un poblet fronterer del nord-est d’Hongria. Considerat un dels autors hongaresos més importants de les últimes dècades va rebre el premi Mészöly Miklós-díjat el 2014 justament per aquesta novel·la. Una mica més tard acabaria suïcidant-se.

La història, narrada en primera persona per un nen de 6 anys, ens explica la vida diària de la seva família en un petit poble hongarès cap a la dècada dels anys 60. En plena època del comunisme viurem en primera persona les vicissituds a les que han de fer front: la fam, la pobresa, la humiliació i sobretot el desarrelament.

2Grans temes faran acte de presència a la novel·la com el tracte dispensat als jueus, als gitanos, i el racisme vers els romanesos i els kúlaks.

Estem davant una novel·la que no ens deixa de cap de les maneres indiferents, un relat dur, però sense sentimentalismes, narrat amb un llenguatge clar i directe amb la sincera mirada dels ulls d’un nen, que intenta entendre tot allò que l’envolta.
Menció a part mereix la traducció, que ens trasllada les veus i el sentir del poble al català més rural. Una petita joia que volem compartir.

Marta Roset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *