Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

maig 2015
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Això va millor amb Firefox

El metge, de Noah Gordon

L’autor

Noah Gordon (Massachusetts, EUA, 1926), prové d’una família de jueus pobres provinent d’un gueto de Rússia i que van arribar als Estats Units en condicions adverses. El seu avi, Noah Melnikoff, era enquadernador i va morir poc abans que naixés.

Va estudiar periodisme a la universitat de Boston i va fer un màster en Literatura i Redacció Creativa. Va treballar de periodista al diari The Worcester Telegram, de la seva ciutat natal i posteriorment va començar al diari The Boston Herald on es va especialitzar com a periodista científic. Així va escriure també, diversos articles científics per a altres publicacions i va ser director de dues revistes mèdiques, Psychiatric Opinion i The Journal of Human Stress.

El seu somni era convertir-se en novel·lista, i la primera que va escriure, El rabí, va ser a la llista dels llibres més venuts de The New York Times durant més de sis mesos. La seva obra literària està centrada principalment en la història de la medicina, de la cultura jueva, com en la trilogia de El metge (1986), Xaman (1992) i la Dra. Cole (1996). Altres obres destacades són L’últim jueu (2000) o El celler, on fa un tribut a Catalunya i el seu vi.

Portada del llibre

Portada del llibre

L’obra

El metge (1986), és la primera obra d’una trilogia protagonitzada pel Dr. Rob Cole. Les altres dues obres són Xaman (1992) i la Dra. Cole (1996). Explica la història d’un jove aprenent de curandero al segle XI, i que creua mig món per conèixer el mestre Ibn Sina (Avicena), de qui ha sentit que sap curar les cataractes.

D’una banda explica com treballaven els curanders, les tècniques barroeres que feien servir, en front un Avicena culte que ensenya la medicina a Pèrsia.

La ciència de l’Islam per excel·lència va ser la Medicina, i concretament Avicena va escriure l’obra El Cànon de la Medicina (1.030 D. C).  Aquest tractat format per cinc toms, parla des de l’anatomia fins a la fisiologia, tractant malalties de diferents òrgans i compta amb nombroses il·lustracions i instruments quirúrgics.

Rob Cole és un jove amb un cert do per a la curació, és  anglès cristià ha sentit a parlar d’Avicena i vol coneixe’l per aprendre la medicina que ensenya, però per fer-ho, haurà de fer-se passar per jueu en la ciutat d’Isfahan on hi ha Avicena.

L’obra, considerada un best-seller, descriu també la relació entre cultures musulmana, jueva i cristiana i uneix història, medicina i barreja de cultures.

Suggeriments a la lectura

L’any 2013 es va portar el llibre al cinema:

El Metge, 2013. Dirigida per Philipp Stölzl

-Entrevistes a l’autor

http://cultura.elpais.com/cultura/2014/01/02/actualidad/1388685504_965267.html

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>