Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

abril 2015
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« març   maig »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Això va millor amb Firefox

Homeopatia sense embuts: una pràctica que prospera entre miracles i miratges, de Jesús Purroy

L’autor

Extret del seu propi blog:

Nascut a Barcelona (1970), es va llicenciar en Biologia a la UB (1993) i més tard es va doctorar ala mateixa universitat (2000).

Trajectòria professional:

 • 1994: Centre de Genètica Mèdica i Molecular, Institut de Recerca Oncològica – L’Hospitalet de Llobregat
 • 2000: Discovery Genetics, GlaxoSmithKline – Harlow, UK
 • 2002: School of Pharmacy, Rutgers University – Piscataway, New Jersey, EUA.
 • 2003: Cerebral Vascular Disease Research Center, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, Florida, EUA.
 • 2005: Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona, CSIC-IDIBAPS, Barcelona
 • 2007: Parc Científic de Barcelona, en què ocupa el càrrec de director tècnic dels Serveis Científics i Tecnològics.

Ha publicat La era del genoma (2001), Tot el que cal saber per saber-ho tot (2008), Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»). És col·laborador habitual de la revista Mètode, una publicació de divulgació científica de la Universitat de València.

Homeopatia sense embutsL’obra

L’homeopatia és un tractament que utilitza substàncies diluïdes subministrades oralment. Els seus partidaris asseguren que aconsegueix curar tota mena de mals. El 2014, sanitat va decidir aplicar la directiva europea el 2001 per tal de regularitzar la situació dels remeis homeopàtics en el mercat de medicaments. Al Regne Unit van retirar aquestes substàncies del Servei nacional de la Salut i van deixar de finançar els hospitals homeopàtics del país (Londres, Bristol, Liverpool i Glasgow), arrel d’un informe del 2010. Aleshores, la despesa pública en aquesta mena de tractaments era de 4 milions d’euros anuals.

Però les anomenades “teràpies alternatives” estan a l’ordre del dia, molts metges les prescriuen, les farmàcies les venen, els mitjans en parlen, les universitats les inclouen en els seus programes, malgrat les protestes. El cas es que es calcula que la meitat de les persones s’han fet ús alguna vegada. A Espanya ha provocat moviments entre els metges com el de “No sin evidencia”, posant de manifest la manca de rigor científic dels supòsits de l’homeopatia.

És en aquest context que s’inscriu l’obra. un llibre repassa les idees clau d’aquesta teràpia: la història, la teoria, els experiments, les contradiccions i la situació legal en què es troba a diversos països. Fidel als principis del mètode científic. Els lectors en podran treure les seves conclusions. Prologat a través d’una conversa amb dos reputats i reconeguts metges com són l’exconseller de Sanitat Manel Balcells i el director de l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron Joan X. Comella, l’autor ens guia per un itinerari en què ens descobreix les circumstàncies especials del naixement de l’homeopatia a finals del segle XVIII de la mà de Samuel Hahnemann en un context no especialment favorable a la ciència mèdica, tot seguint la seva evolució durant l’Alemanya nazi i el seu ressorgiment durant els anys seixanta del segle passat. A través dels capítols, Purroy mira de respondre si l’homeopatia és una ciència o una pseudociència, si és una alternativa a la medicina tradicional o una moda passatgera.

Suggeriments a la lectura

– “La homeopatía carece de base científica, según un informe del Parlamento británico”, El País, 23-2-2010, http://sociedad.elpais.com/sociedad/2010/02/23/actualidad/1266879603_850215.html.

– “La homeopatía sale del limbo legal”, El País, 10-05-2014. http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/10/actualidad/1399743128_302227.html

– Entrevista a Jesús Purroy, Ara.cat

http://www.ara.cat/comarquesgironines/JESUS-PURROY-Lhomeopatia-Star-Wars_0_1156084399.html

– No sin evidencia, web: http://nosinevidencia.wordpress.com/

– “És efectiva l’homeopatia?” Monogràfic: Carlos Tellería – Victor J. Sanz – Miguel A. Sabadell: Informe fet a petició de l’Institut d’Estudis de la Salut del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya. http://www.escepticos.es/webanterior/articulos/homeopatia/

 

2 comments to Homeopatia sense embuts: una pràctica que prospera entre miracles i miratges, de Jesús Purroy

 • Ja l’he acabat, interesantíssim!

  M’ha fet gràcia quan diu que els nostres ancestres no obtenien la major part de l’aliment de la caça que feien els mascles sino de la recolecció de vegetals feien les famelles, tal com ara són majoritariament les dones que trien els aliments als supermercats.

  També quan es refereix a “alguna pel·lícula amb aires científics”, penso que es refereix a “La recerca del foc”, que va tenir com assessor científic a Desmond Morris, autor de “El mono desnudo”.

  Ara a esperar la tertúlia.

 • Bé, aquest commentari és pel proper llibre “El mono obeso” aquest llibre sobre la homeopatia també m’ha agradat molt.

  Fins aviat!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>