Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

gener 2014
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« des.   febr. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Això va millor amb Firefox

Carta abans de la matinada: a la lectura

Amics, amigues

Avui he assistit com a invitat a la sessió del meu antic i volgut Club de lectura de Les Corts. M’hi he trobat com a casa o com si el temps no hagués passat. I és que quan es parla de llibres el temps s’escola suaument i de pressa. Els clubs de lectura són una troballa riquíssima per fomentar l’addicció al llibre i la lectura. Si aquestes reunions agradoses tenen lloc en un ambient envoltat de llibres et submergeixes en un món curull de creativitat, coneixements, paraules; aquest és el cas de les llibreries i biblioteques que són com els sagraris d’aquestes meravelles de paper imprès i relligat que contenen la saviesa de la Humanitat. En els llibres es pot trobar tot i no hi ha cap llibre tan dolent que res de bo no tingui.

La lectura ens ho pot donar tot: plaer de llegir en si mateix, enganxar-nos i colpir-nos amb infinitat de trames ordides pel seus creadors, els escriptors, hi trobareu pensament, coneixements, viatjareu per on voldreu, hi trobareu receptes de cuina i de tota mena, ciència, tecnologia, economia, teatre, poesia (Ah! La poesia). I per als infants i adolescents els primers grans descobriments més enllà del seu entorn; còmics, lectures que ajuden a la comprensió de tot el que estudiaran més endavant, coneixements mitjançant les meravelles de llibres que s’editen actualment i no tan sols per les il·lustracions, sinó per la seva estructura i continguts, malgrat que els que hem tingut la sort de fullejar els llibres que es creaven i editaven a l’època de la Generalitat Republicana, amb els mitjans de llavors, eren un exemple de pedagogia activa i de pluralitat metodològica que ajudava a formar una societat plural i potser més culte que l’actual.

Leitura

Leitura (1892), obra d’Almeida Júnior

He llegit molts llibres sobre llibres, llibreters i lectura i en cada un d’ells sempre hi he trobat coses noves que demostren que les possibilitats del llibre són infinites. Cada llibre és nou i aporta experiències, idees i coneixements nous, a banda del plaer que suposa la lectura d’un bon llibre en si mateix. La cultura, que és l’acumulació del saber de forma estructurada, és un injector de valors que mai s’esgota i una de les riqueses espirituals que dignifiquen la persona. Avui (ja ahir, com em passa cada dia) he rebut d’un bon amic el discurs que Federico García Lorca va pronunciar amb motiu de la inauguració de la biblioteca del seu poble, Fuente Vaqueros (Granada). Cita una frase de Dostoyevsky quan estava presoner a la Sibèria: “Enviadme libros, libros, muchos libros para que mi alma no muera”. I el propi Garcia Lorca diu:”Yo, si tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle no pediria un pan; pediria medio pan y un libro”.

Vostre,

Josep M. Boixareu Vilaplana

3 comments to Carta abans de la matinada: a la lectura

 • Josep Maria

  Moltes gràcies per la publicació d’aquesta carta que vaig escriure espontàniament a la arriba a casa, després de gaudir del agradòs i sucós diàleg al club de lectura. Hi tornaré sempre que m’hi vulgueu.
  Josep M.

 • Fe Escat

  Realment les gràcies te les dono jo per el teu escrit sobre els llibres.
  Amb el teu consentiment, la penso llegir a totes les meves companyes, que en son moltes, a la nostra classe dels dimecres de Can Deu.
  No és pot expressar mes be, el valor fonamental dels llibres i de la seva lectura , comprensió , assimilació i guia per navegar per la vida acceptablement.
  Molt agraïda. És un plaer tenir-te al Club .
  Fe.

 • Jo també vull agrair la publicació d’articles teus al nostre club de ciència. I sobretot com a bibliotecari, aquest que gira al voltant d’un sentiment tan meravellós com la passió i devoció per la lectura i el món dels llibres…
  Sempre que vulguis seràs benvingut al nostre i al teu club de lectura.
  1Abraçada Josep Maria

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>