Skip to content


PREMI PRÍNCEP D’ASTÚRIES A LA COOPERACIÓ

Dr. Rafael Matesanz

Dr. Rafael Matesanz. Director de l'ONT

El Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional ha estat atorgat a The Transplantation Society i a l’Organització Nacional de Trasplantaments. El jurat ha valorat la cooperació i contribució d’ambdues institucions en la pràctica científica i clínica per a la realització de trasplantaments d’òrgans en tot el món, així com la coordinació de les activitats de donació, extracció, preservació, distribució i intercanvi d’òrgans, teixits i cèl·lules en el sistema sanitari internacional i espanyol.  

Cadascun dels Premis Príncep d’Astúries, concedits per primera vegada en 1981, està dotat amb cinquanta mil euros, l’escultura creada i donada expressament per Joan Miró per a aquests guardons, un diploma i una insígnia acreditatius. Els guardons seran lliurats a la tardor a Oviedo, en un solemne acte presidit per S.A.R. el Príncep d’Astúries.  

Segons va traslladar el Dr. Rafael Matesanz, director de l’ONT a la Fundació Príncep d’Astúries, el premi “ve a reconèixer una llarga trajectòria de l’Organització que coordina i lidera el sistema espanyol de trasplantaments i que ha dut al nostre país al primer lloc del món per dur aquestes terapèutiques als cinc continents de la mà de la Societat Internacional de Trasplantaments”.  

Més d’un milió de persones podrien beneficiar-se cada any d’un trasplantament en el món, però finalment només ho fan al voltant de 100.000, per la manca d’òrgans i d’infraestructura. En aquest context, és molt el que Espanya, a través de l’Organització Nacional de Trasplantaments, ha vingut aportant a la comunitat internacional per a augmentar les donacions, millorar l’organització i, en suma, fer possible la salvació de milers de vides en tot el món, va afegir Matesanz.  

La ONT ha liderat la recentment aprovada Directiva Europea de Qualitat i Seguretat, que trasllada un model organitzatiu similar a l’espanyol als 27 països de la Unió Europea i que va a crear un espai comú en aquesta matèria per a 500 milions de persones. Va impulsar en 2005 la creació, i presideix des de llavors, del Consell Iberoamericà de Donació i Trasplantaments, responsable de la consolidació de la donació i el trasplantament en tots els països de parla espanyola i portuguesa. Matesanz va recordar a més, que de la mà de la Societat Internacional de Trasplantaments i de l’Organització Mundial de la Salut, de qui la ONT és Centre Col·laborador, ha liderat l’estratègia global de donació i trasplantament que està tenint un pes definitiu en l’establiment de noves legislacions en països que mancaven d’ella, en la lluita contra el turisme de trasplantaments i el tràfic d’òrgans i en el foment de la donació i el trasplantament en tot el món.

Posted in Notícies.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.